Kuvan tiedot - resoluutio ja tiedostomuodot - Lehtikuva

Kuvan tiedot - resoluutio ja tiedostomuodot

Mikä ihmeen resoluutio?

Kuvan resoluutiosta puhutaan, koska eri painotuotteita varten tarvitaan painossa eri kokoisia kuvatiedostoja. Kuvan resoluutio tarkoittaa montako pikseliä painetaan tietylle matkalle, esim. sentille tai tuumalle. 300 dpi -resoluutioisesta kuvasta painetaan tuumalle 300 pistettä.

Kuvankäsittelyohjelmalla kuvan resoluution voi muuttaa haluamakseen ilman että kuvan laatu muuttuu: nostettaessa resoluutiota korkeammaksi kuvan pikselit painetaan tiheämpään, ja tällöin kuva on painettuna pienempi kuin jos resoluutio olisi ollut alhaisempi. Kuvaa ostettaessa kannattaa siis kiinnittää huomiota kuvan pikselimittoihin, koska ne määräävät, minkä kokoisen kyseisen kuvan voi halutulla resoluutiolla painaa.

Graafikkomme käski minun etsiä vähintään 20 megan kokoisen kuvan kantta varten. Kuvakaupasta tallentamani kuva on kuitenkin vain 5 MB:n kokoinen?

Kuva-alalla puhutaan yleisesti kuvien megakoosta, jolla tarkoitetaan pakkaamattoman RGB-tiff-kuvan kokoa. Tämä perustuu suoraan kuvassa olevien pikselien määrään. Tavallisesti kuvatiedostoja kuitenkin tallennetaan ja ne toimitetaan asiakkaille jpg-muodossa, joka on pakattu kuvatiedosto, ja siksi huomattavasti RGB-tiff-kokoa pienempi.

Näet tallentamasi kuvan RGB-tiff-koon avaamalla sen kuvankäsittelyohjelmaan, jossa siitä yleensä näytetään pakkaamaton koko (Adobe Photoshopissa tiedostoikkunan alareunassa).

Ladataan...

Lataus alkaa pian. Älä sulje tai päivitä selainikkunaa, koska muuten lataus voi keskeytyä.